Vloeren & Betegelen

Vloeren:
Vloeren zijn een onmisbare basis voor de aankleding van elke woning. Ze vormen bovendien een belangrijk architecturaal element, dat de gekozen architectuurstijl consequent dient verder te zetten en te versterken.

Harde of zachte vloer : Steeds kiezen voor uniformiteit doorheen de woning
Er is een onderverdeling in twee hoofdcategorieën mogelijk: harde en zachte vloeren.

Ongeacht de voorkeur geldt dat in de hedendaagse interieurarchitectuur geopteerd wordt voor een beperkt en uniform kleurenpallet en dito materiaalgebruik. Dat betekent dat eenzelfde vloer wordt doorgelegd van aan de inkom tot aan de tuin, soms zelfs ook letterlijk tot in de tuin! Deze aanpak resulteert in een samenhorigheidsgevoel tussen de woonfuncties en heeft een verruimend effect.
Zoals zo vaak het geval is bij de woningbouw en zeker bij de afwerking, is de keuze aan vloeren haast oneindig. Als mogelijke leidraad kan men de persoonlijke smaak en/of de onderhoudsvriendelijkheid hanteren. 

Vooraleer je denkt aan de vloeren
Vooraleer een vloer te kunnen uitleggen is er een goede basis nodig, ‘dekvloer’ genoemd, maar algemeen bekend als ‘chape’. Het gaat over een dik mengsel van cement en zand, dat bovenop de sluitlaag voor de welfsels komt te liggen. Het is van het grootste belang dat de chapelaag mooi gelijk en waterpas ligt, wat zeker geen sinecure is.


Gemakkelijk : Laminaat
De productietechnieken zijn inmiddels zo verfijnd, dat hun uitzicht bijzonder realistisch oogt.
Speciaal aangepaste programma’s laten toe ook de badkamer te voorzien van een laminaatvloer. Ook trappen vormen geen hindernis voor laminaat.
Combinatie met vloerverwarming is eveneens mogelijk, voor zover de juiste ondergrond en plaatsingsmethode gerespecteerd worden.
 Net als bij echte houten vloeren kan men legpatronen toepassen.